Diner Pensant

Moedige Dialoog

Spoorwegmuseum Utrecht

'Grote dingen gebeuren niet alleen door een impuls, maar als een opeenvolging van kleine dingen die met elkaar verbonden zijn.'

Op donderdag 7 november 2019 waren Esther Rozeboom (Harderwijkse Uitdaging) en Bert Vermaas (Humanitas) op het Diner Pensant van de Moedige Dialoog in het Spoorwegmuseum, Utrecht. Het thema was de bovenstaande uitspraak van Vincent van Gogh.

Ongeveer 100 mensen waren aanwezig op het Diner Pensant. Zij zijn allemaal op hun eigen manier bezig met armoedebestrijding in hun eigen woonplaats. De avond stond in het teken van praten over financiële en sociale redzaamheid van mensen in Nederland, onder het genot van een gezamenlijk diner.

Duurzame oplossingen

Iedereen was het erover eens dat armoede vraagt om duurzame oplossingen, in plaats van snelle. En om een beter begrip van structurele armoede te krijgen, doe je er goed aan te luisteren naar de verhalen van ervaringsdeskundigen, adviseerden verschillende aanwezigen.

Gedurende een groot deel van de avond was prinses Laurentien dialoogleider. Ze startte met een stevige oproep: "Pak je pen en schrijf mee. Een dialoog voeren betekent luisteren én opschrijven, zodat je morgenochtend nog weet waarmee je aan de slag kunt gaan. Schrijf je niks op? Dan krijg ík het gevoel dat wat ik zeg volstrekt irrelevant is. Niet erg, maar dan weet je hoe ik me voel. En dan weet je ook hoe miljoenen mensen zich voelen. Want we horen niet wat ze ons écht te zeggen hebben."

Inzet ervaringsdeskundigen

Waarom 100 x iets uitleggen, waarom zijn systemen niet gekoppeld en moet je elke keer weer opnieuw beginnen? Met de inzet van ervaringsdeskundigen doorbreken we de vicieuze cirkel. We geloven dat mensen die in armoede of schulden leven, zelf in staat zijn om te verkennen hoe ze een nieuw perspectief kunnen creëren om hun situatie te verbeteren. Deze kracht wordt te weinig gezien in beleidsvorming of aangewakkerd door partijen.

Grote dingen

Het is goed om zo’n avond met gelijkgestemden mee te maken. De accu’s worden weer opgeladen, ideeën uitgewisseld en nieuwe contacten worden gelegd. Het is vooral ook goed om te merken, dat we met ons allen bezig zijn om 'grote dingen' te laten gebeuren.

Lees ook het verslag van de Moedige Dialoog!

Daar kunt u aankloppen