Daar kunt u aankloppen

Koos van Loo

Wie de financiële weg kwijt is, vindt die weg moeilijk in zijn eentje terug. Dat geldt zeker voor mensen met structurele schulden. Hulp van derden is dan vaak noodzakelijk. Soms kunnen familieleden of bekenden u al uit de brand helpen. Maar lukt dat niet, dan zijn er deskundigen (professionals en vrijwilligers) die kunnen helpen.

Welke organisaties dat in Harderwijk zijn, daarover gaat deze bijdrage. Mensen met schulden zoeken antwoorden op de volgende twee vragen:

  • Wie kan mij structurele hulp geven om mijn financiële situatie weer op orde te krijgen (bijvoorbeeld binnen een jaar)?
  • Wie kan mij op korte termijn een financieel steuntje in de rug geven?

Het gaat dus om parallelle acties: het verzachten van acute financiële nood en het structureel oplossen van schuldenproblemen.

Deel 1 van dit artikel geeft daarom informatie over organisaties die structureel helpen bij armoede en/of schulden. Deel 2 gaat over organisaties die armoedepijn financieel verzachten.

1. Welke organisaties helpen u structureel uit armoede en/of schulden te komen?

image

Stimenz


image

Stimenz heeft een Steunpunt Financiën en Schulden (FenS). U kunt daar ondersteuning krijgen bij problemen rond schulden, maar ook bij relatieproblemen, inkomensvragen, opvoedingsvragen en lichte psychische of psychosomatische problemen.


De gemeente Harderwijk zegt:

Voor hulp bij financiën of schulden, neem direct contact op met Stimenz via 088-7846464, of ga naar het inloopspreekuur. Stimenz vindt u aan de Houtkamp 33 in Harderwijk. Zie voor openingstijden www.stimenz.nl


Eenmaal per twee weken is er bij Stimenz een sociaal raadgever aanwezig, bij wie u op afspraak terecht kunt met vragen over o.a. belastingaanslagen, toeslagen, uitkeringen en wet- en regelgeving. In samenwerking met BBM Advocaten is er die dag ook een gratis juridisch inloopspreekuur.

Westerbeek


image

Voor hulp bij financiële problemen kunt u in Harderwijk een beroep doen op schuldhulpverlening. De gemeente Harderwijk besteedt schuldhulpverlening uit aan Westerbeek COD bv.


Als ondersteuning van een schuldhulpverleningstraject kan budgetbeheer worden ingezet. Budgetbegeleidingsgesprekken moeten mensen met schulden weer langzaam maar zeker het beheer over het eigen budget teruggeven.


Website: www.westerbeekbv.nl

image
image

Humanitas


image

Humanitas - Algemeen

Humanitas helpt kosteloos sociale contacten te leggen, een sociaal netwerk op te bouwen. Samen met een vrijwilliger kunt u ook het verlies van werk, gezondheid of een dierbare leren accepteren en uw leven opnieuw inrichten. Of samen leren uw gezin weer draaiende te krijgen. Samen zoeken we naar een oplossing bij lastige situaties.

Website >>

Humanitas - Uw administratie weer op orde

Humanitas brengt uw administratie op orde. Humanitas verwacht van deelnemers motivatie en vermogen om op korte termijn (maximaal een jaar) weer zelfstandig zijn administratie te beheren.

Meer informatie >>

Zorgdat


image

Zorgdat - Algemeen

Zorgdat is er voor Harderwijkers die een steuntje in de rug nodig hebben. Of het nu gaat om welzijn, financiën, relaties, wonen, administratie of werk.
Enkele activiteiten worden hier uitgelicht. Indien een activiteit geld kost, dan treft Zorgdat voor mensen in armoede – bij tijdige aanmelding – graag een regeling.


Zorgdat - Hulp bij administratie

Vindt u het lastig om uw administratie goed bij te houden? Trek op tijd aan de bel. Vraag om hulp bij uw administratie. Gratis.

Meer informatie >>


Zorgdat - Kinderen spelen tijdens schoolvakanties

Of het nou zomer, herfst of kerst is: tijdens de vakanties willen kinderen spelen. Zorgdat organiseert vakantieactiviteiten. U kunt vragen om gratis deelname.
Meer informatie >>


Zorgdat - Huttenfeest

Zoekt u een onvergetelijke zomeractiviteit voor uw zoon of dochter? Dan kunt u echt niet om het Huttenfeest heen. U kunt vragen om gratis deelname.

Meer informatie >>

image

Gezamenlijke initiatieven


De tafel van één

Bent u een vrouw en zoekt u werk of wilt u een opleiding volgen? Waar te beginnen? En wat te doen? Kom aan tafel met vrouwen die weer aan het werk willen! Van tijd tot tijd start er een project. Gratis.

Meer informatie >>

Ondernemersloket Bent u ondernemer en wordt u financieel geraakt door de coronacrisis? Beschikt u zelf niet over de noodzakelijke hulplijnen, zoals een accountant, een fiscalist, een jurist of een coach, of hebt u andere vragen, dan is dit loket voor u de plek! U vindt hier informatie over de verschillende noodmaatregelen die inmiddels zijn getroffen vanuit gemeente en overheid. Meer informatie >>

Financieel Café Het Financieel Café is er voor iedereen die moeite heeft met zijn of haar geldzaken. Voor sommigen zal één bezoek aan het café genoeg zijn, voor anderen is het misschien wel handig om elke maand even binnen te lopen om de ontvangen post door te nemen, of betalingen te doen via het internet. Ook mensen met schulden zijn van harte welkom. Meer informatie >>

image

Gemeente Harderwijk/Zorgdat


image

Zorgdat - De tafel van één

Bent u een vrouw en zoekt u werk of wilt u een opleiding volgen? Waar te beginnen? En wat te doen? Kom aan tafel met vrouwen die weer aan het werk willen! Van tijd tot tijd start er een project. Gratis.

Meer informatie >>

Het Juridisch Loket


image

Het Juridisch Loket - Algemeen

Het Juridisch Loket is er voor allerlei juridisch advies, bijvoorbeeld als het gaat over schulden en incasso’s.

Meer informatie >>


Juridisch loket - De gemeente en problematische schulden

De gemeente is verplicht inwoners met problematische schulden te helpen. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kan uw gemeente schuldhulpverlening opstarten. U komt dan terecht in het vrijwillige minnelijk schuldentraject. Uw schuldhulpverlener regelt dit traject.

Meer informatie >>


Juridisch loket - Wet schuldhulpverlening natuurlijke personen

Een traject van de Wet schuldhulpverlening natuurlijke personen (Wsnp) begint zodra de rechter heeft uitgesproken dat u bent toegelaten. Lost u 3 jaar zo veel mogelijk schulden af? Dan krijgt u een schone lei.

Meer informatie >>


Juridisch loket - Advocaat nodig?

Het Juridisch Loket geeft juridisch advies. Soms heeft u een advocaat nodig, bijvoorbeeld als u een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen. Na beoordeling van uw zaak

verwijzen wij u door naar een advocaat.
Meer informatie >>

image

Daar kunt u aankloppen (2)